EPOC – hvad? Må jeg købe en vokal??

EPOC – hvad? Må jeg købe en vokal??

 

Efterforbrænding – EPOC Excess Post Oxygen Consumption! Det nye sort? Njaaaah ikke helt – det har været fremme en del år, men derfor er det stadig et begreb der bør fokuseres på.

De vises sten er det ikke men hvem elsker ikke at lave MINDST muligt og få MEST muligt ud af noget?

BOTTOMLINE!

Arbejd intenst – hårdest tænkeligt muligt i en periode, læn dig tilbage og høst frugten af dit arbejde.

Hvordan virker det?

Når vi arbejder hårdt i træningscentret med HØJ intensitet (korte pauser), så vil man efter en tid få fornemmelsen af der ikke er luft nok i rummet. Som om rummet er tomt for ilt. Den fornemmelse, uanset om den er ubehagelig eller ej, er den fornemmelse man sigter efter når man søger at skabe EPOC.

Vi arbejder hårdere end vores krop kan optage ilt, det betyder vi skaber en ”Ilt-gæld”. Som al anden gæld så skal den betales på et tidspunkt. I dette tilfælde starter afbetalingen af denne gæld med det samme du stopper med at arbejde. Typisk mærker man en snigende varme komme over en, sveden begynder at løbe (til tider ukontrolleret) i takt med man sidder forpustet og får pulsen langsomt ned igen.

Efter endt arbejde kommer der nu ilt ind i cellerne igen – ilt tilstede = forbrænding.

Hvordan kommer jeg i denne tilstand?

Der er flere måder at komme dertil. Typisk søger jeg at mine klienter skal opnå denne tistand som afslutning på deres træning.

Ofte vil der altid være en smule efterforbrænding på alle træninger – men intensiteten afgør om det skal være et par minutters efterforbrænding eller om det skal være timevis efterforbrænding.

Det kunne være på en romaskine – hele kroppen bruges på sådan en.

Et eksempel kunne være:

2 sæt af 4 runder 20/40 sek. 20 sek. FULD SKRUE på romaskinen med maksimalt belastning – aktiv pause (ro stille og roligt) i 40 sek. og gentag i alt 4 gange for et sæt. Hold 2 min. Pause og gentag processen. Jeg indstiller typisk romaskinens display så jeg kan se watt (effekt) på den måde kan jeg se hvor stor effekt der udvikles i de 20 sek. Samtidig er det også en mulighed for at se om man bare hygger sig på romaskinen eller om man arbejder hårdt nok.

Prøv det og lad mig høre hvordan det går!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *