Anti-oxidanter!!????

De der anti-oxidanter – hva skal vi egentlig med dem og er de virkeligt hvad de er hypet til???

Ja! Vi skal bruge dem – for de bekæmper oxidativ stress. Say What Now? Oxidativ stress!

At oxidere, kender vi fra kemiens verden. Det er det der sker med blandt andet metaller når de skifter karakter i vind og vejr. Rust, Ir – nogen siger patina.

Reelt set sker der en elektronoverførsel mellem enten atomer eller molekyler.

Disse foregår også i vores krop. Det skal ske – vores stofskifte har brug for stivelse som reduktor og oxygen til at hjælpe med oxideringen.

Hvorfor lyder det så som et problem??

Det gør det fordi, ligesom enhver anden kædereaktion kan det enten eksplodere eller tæmmes og anvendes til noget nyttigt.

Oxidering skaber frie radikaler – stoffer der savner noget – elektroner. Disse begynder så at “holde fest”. Disse frie radikaler byder nu andre atomer og molekyler op til dans  og gør festen lidt større lidt vildere. På den måde starter kædereaktionen.

Det er lidt som at lave et åbent arrangement på facebook. “Mine forældre er ikke hjemme i weekenden og vi holder lige en lille fest, sig det ikke til for mange men tag gerne et par venner med” og BANG – så står der 400 mand.

Problemet opstår kædereaktionen kommer ud af kontrol. Det kan skade alle mulige ting i kroppen man ikke sådan lige ser med det blotte øje som cellemembraner, celler, DNA osv. Og desuden påvirker det også aldringsprocessen. Så processen sker men nogengange for hurtigt.

For at styre det skal der være en nogenlunde balance imellem frie radikaler og anti-oxidanter. Anti-oxidanter kan smide et elektron uden selv at blive til en fri radikal. Det kan stoppe og bremse kædereaktionen.

Så når vi træner bruger kroppen ekstra mange anti-oxidanter for at stoppe den oxidative stress. Derfor skal de også tilføres.

Dette er netop en af grundene til at mine klienter skal spise en hvis mængde grøntsager og bær hver dag. Vi skal sikre de får den nødvendige mængde vitaminer og mineraler.

Jeg ønsker at gøre dem sundere og slankere, ikke ældre 😉

READERS DIGEST

Skær en avocado over. Den ene halvdel pensler du med lime/citron og den anden lader du ligge. Den du pensler, pensler du med antioxidanter forbliver pæn og grøn. Den du ikke pensler oxiderer og bliver brun og gammel! Jep – det kunne siges så nemt, men tak fordi du læste med 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *